Δύο ευρωπαϊκά έργα που λειτουργούν για διαφορετικούς τύπους βιομηχανιών, αλλά με έναν κοινό στόχο: τη μείωση της κατανάλωσης γλυκού νερού με ταυτόχρονη εισαγωγή τεχνολογιών κυκλικότητας και επεξεργασίας λυμάτων, ενώνουν τις δυνάμεις τους. Η μείωση της κατανάλωσης γλυκού νερού είναι ένας φιλόδοξος και σημαντικός στόχος. Στην Ευρώπη, οι βιομηχανικές δραστηριότητες χρησιμοποιούν περίπου 243.000 κυβικά εκτάρια νερού κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, κατά συνέπεια, οι καινοτομίες εξοικονόμησης νερού θα επιτρέψουν τη χρήση του γλυκού νερού για άλλους σκοπούς, όπως στις τοπικές κοινότητες, τη γεωργία και τις βιομηχανίες βιολογικών προϊόντων.
Η AGENSO, ο συντονιστής του προγράμματος AccelWater, το πανεπιστήμιο Università degli Studi di Modena e Reggio Emilia, και το European Science Communication Institute, ο συντονιστής και ο επικεφαλής του πακέτου εργασίας για τη διάδοση, την εκμετάλλευση και την επικοινωνία του έργου iWAYS αντίστοιχα, είχαν μια συνάντηση για την έναρξη της συνεργασίας . Αυτή η διαδικασία ενθαρρύνεται από την ΕΕ, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων δικτύωσης μεταξύ θεματικών παρόμοιων έργων.
Και τα δύο έργα έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες και έχουν λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Συμφωνίας Επιχορήγησης Αρ. 958266 και 958274 αντίστοιχα.
Σχετικά με το AccelWater
Ο κύριος στόχος του έργου AccelWater είναι η βελτιστοποίηση της κατανάλωσης νερού γλυκού νερού στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών στο πλαίσιο ενός συνδέσμου νερού-απόβλητου-ενέργειας εισάγοντας πέρα από την τελευταία λέξη της τεχνολογίας τεχνολογίες παρακολούθησης και ελέγχου με δυνατότητα ανάκτησης, επαναχρησιμοποίησης και τεχνητής νοημοσύνης νερού που θα επιτρέψει τη χρήση του ανακτημένου νερού στις διαδικασίες παραγωγής τροφίμων και ποτών. Ταυτόχρονα, θα επιτρέψει την ανάκτηση, τη βελτιστοποίηση και τη διαχείριση των αποβλήτων και της ενέργειας και, κατά συνέπεια, θα έχει ως αποτέλεσμα την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την εξοικονόμηση κόστους και την ανάπτυξη προϊόντων προστιθέμενης αξίας και αλυσίδων αξίας μέσω της ανάκτησης υλικών.
Η διάρκεια του έργου είναι 54 μήνες (ξεκινώντας από την 1η Νοεμβρίου 2020) και η κοινοπραξία αποτελείται από δεκαοκτώ εταίρους από πέντε χώρες της Ε.Ε.
Σχετικά με το iWAYS
Ο κύριος στόχος του έργου iWAYS είναι να αναπτύξει ένα σύνολο τεχνολογιών και συστημάτων για βιομηχανικές διεργασίες προκειμένου να ανακτήσει νερό και θερμότητα, και σε ορισμένες περιπτώσεις υλικά, από τα ρεύματα καυσαερίων. Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης πόρων και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης. Θα αντιμετωπιστούν επίσης οι περιβαλλοντικές προκλήσεις, καθώς οι βιομηχανίες θα στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών. Χρησιμοποιώντας εναλλάκτες θερμότητας βασισμένους σε σωλήνες θερμότητας με νέα υλικά και ειδικά σχέδια ικανά να λειτουργούν σε συνθήκες αιχμής, η iWAYS θα διαφοροποιηθεί από άλλα έργα στον τομέα και θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων εναλλακτών θερμότητας για να αντέχουν καλύτερα τα διαβρωτικά και υψηλά σωματίδια καυσαερίων .
Η διάρκεια του έργου είναι 48 μήνες (ξεκινώντας από την 1η Δεκεμβρίου 2020) και η κοινοπραξία αποτελείται από δεκαεννέα εταίρους από οκτώ χώρες της Ε.Ε.