Στο πλαίσιο της Πράσινης Εβδομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Green Week), οι Έλληνες εταίροι του ερευνητικού έργου AccelWater διοργανώνουν την Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2022 και ώρα 10:00 ημερίδα με τίτλο «Ευκαιρίες Κυκλικής Οικονομίας για τις Ελληνικές Βιομηχανίες, τους Δήμους και τις Περιφέρειες: Οι λύσεις του AccelWater». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Πάτρας, και πιο συγκεκριμένα στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου My Way Hotel & Events (Λεωφόρος Όθωνος Αμαλίας 15, Τ.Κ. 26223, Πάτρα).
Στην ημερίδα θα συμμετέχουν βιομηχανίες, επιχειρήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές, επιμελητήρια, ερευνητικοί και άλλοι φορείς, ενώ θα παρευρεθούν θεσμικοί παράγοντες και εκπρόσωποι από τα αρμόδια υπουργεία και γενικές γραμματείες.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν οι στρατηγικές και οι ευκαιρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ελληνικές βιομηχανίες (Βιομηχανική Συμβίωση και Industry 5.0), τις περιφέρειες και τις πόλεις (Κυκλική Οικονομία και Πράσινη Μετάβαση), ενώ θα αναδειχθούν και τα ερευνητικά αποτελέσματα και οι καινοτομίες του έργου AccelWater.
Για εγγραφή στην ημερίδα και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση, επισκεφθείτε το σύνδεσμο https://tinyurl.com/accelwater.
To ερευνητικό έργο AccelWater αποσκοπεί στην επιτάχυνση της κυκλικότητας του νερού στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα χρήσης νερού. Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιούνται δοκιμές μεγάλης κλίμακας σε πέντε διαφορετικές βιομηχανίες: μια ζυθοποιία, ένα εργοστάσιο παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, μία εταιρεία επεξεργασίας τροφίμων, καθώς και βιομηχανίες επεξεργασίας τομάτας, χοιρινού κρέατος και ψαριών.
Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη, ενσωμάτωση και επίδειξη τεχνολογιών ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης νερού, αξιοποίησης αποβλήτων, ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης ενέργειας, αλλά και η επίδειξη σύγχρονων λύσεων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ) για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής τροφίμων και ποτών, με έμφαση στο νερό και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Το εταιρικό σχήμα αποτελείται από 18 φορείς (εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, εταιρείες έρευνας & ανάπτυξης, εταιρείες μεταφοράς τεχνογνωσίας, βιομηχανίες τροφίμων και ποτών) προερχόμενους από 5 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ισλανδία και Γερμανία), ενώ από την Ελλάδα συμμετέχουν η AGENSO (συντονιστής του έργου), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Εργαστήριο Υγειονομικής Τεχνολογίας των Πολιτικών Μηχανικών & Εργαστήριο Σχεδιασμού & Ανάλυσης Διεργασιών των Χημικών Μηχανικών), το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνίας & Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε., η FrieslandCampina Hellas Α.Ε. – ΝΟΥΝΟΥ, η Rezos Brands Α.Ε. και η DIGNITY ΙΚΕ. Η συνολική διάρκεια του έργου είναι 48 μήνες.