Στρατηγική Επίδραση

Για να εξετάσουμε το στρατηγικό αντίκτυπο του AccelWater, πρέπει ταυτόχρονα να εξετάσουμε τις τάσεις στη χρήση και την ανάκτηση νερού, τη διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων, την ανάκτηση ενέργειας, τη βιομηχανική ψηφιοποίηση, τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες.

Η εισαγωγή και η ευρεία υιοθέτηση ολοκληρωμένων λύσεων για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, όπως το AccelWater, θα βελτιώσει σημαντικά τη διαχείριση των πόρων για την επεξεργασία τροφίμων και ποτών και θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου και αποτελεσματικότερου συστήματος παραγωγής στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Η AccelWater θα προσφέρει ένα ενισχυμένο πλαίσιο βάσει της σχέσης νερού-αποβλήτων-ενέργειας για την αποτελεσματική βιομηχανική παραγωγή τροφίμων και ποτών και θα ενδυναμώσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων και ποτών με μια ολοκληρωμένη τεχνολογική λύση. Θα βοηθήσει τη βιομηχανία να προσφέρει ασφαλή, υψηλής ποιότητας προϊόντα, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον αντίκτυπο στους φυσικούς πόρους (μειώνοντας τη χρήση γλυκού νερού και αυξάνοντας την αποδοτικότητα χρήσης πρώτων υλών), μετριάζοντας την κλιματική αλλαγή (μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας με βάση τα ορυκτά καύσιμα μέσω ανάκτησης ενέργειας) και αναπτύσσοντας εναλλακτικές ροές αξίας (μέσω αξιοποίησης αποβλήτων).

Το AccelWater προτείνει μια προσέγγιση που – εάν υιοθετηθεί ευρέως – θα διαταράξει την τρέχουσα βιομηχανία τροφίμων και ποτών και θα επιταχύνει την υιοθέτηση τεχνολογιών ανάκτησης βιομηχανικών πόρων (νερό, ενέργεια,ουσίες από απόβλητα) από τη βιομηχανία σε συσχέτιση με έξυπνη και ακριβή παρακολούθηση, έλεγχο και πρόβλεψη για μελλοντική ζήτηση. Η τρέχουσα επένδυση στην ανάκτηση πόρων είναι μόνο ένα κλάσμα δυνητικών επενδύσεων και πολλές οικονομικές, πρακτικές και κανονιστικές συμμορφώσεις εμποδίζουν τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών να εφαρμόσει λύσεις σε ευρύτερη κλίμακα. Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο, το AccelWater μπορεί να φέρει σημαντική στροφή προς την πρόοδο πέρα από τη συμβατική προσέγγιση στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, η οποία έχει περιορισμένη χρήση τεχνολογιών ανάκτησης.

Αυτή η συμβατική προσέγγιση δεν μεταβάλλει τη θεμελιώδη φύση της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, όπως συνήθως εφαρμόζεται. Αντιμετωπίζει τις τεχνολογίες ανάκτησης ως πρόσθετο παρά ως μετασχηματιστική ευκαιρία που διαθέτει εγγενώς.

Το AccelWater θα συμβάλει στον αναμενόμενο αντίκτυπο όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα εργασίας. Ο αντίκτυπος θα παρακολουθείται και θα μετράται με βάση συγκεκριμένους ποσοτικούς ή / και ποιοτικούς δείκτες, ως μέρος του σχεδίου παρακολούθησης της επιτυχίας του έργου.

Αναμενόμενες Επιδράσεις

Σημαντική μείωση της τρέχουσας χρήσης πόρων γλυκού νερού

Το AccelWater προτείνει μια κυκλική προσέγγιση της χρήσης νερού για την παραγωγή τροφίμων και ποτών, με την προϋπόθεση ότι οι διάφοροι τύποι ποιότητας του νερού μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία και να εξερευνήσουν εναλλακτικές πηγές νερού (ανακτημένο νερό και ατμόσφαιρα) για χρήση. Για να επιτευχθεί αυτό, το έργο AccelWater θα επωφεληθεί από εναλλακτικούς υδάτινους πόρους όπως το νερό σε κατάσταση αερίου στις γραμμές επεξεργασίας ή το βρόχινο νερό μαζί με τις τεχνολογίες επεξεργασίας λυμάτων. Επιπλέον, με τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών παρακολούθησης, οι διάφοροι τύποι νερού θα παρακολουθούνται για να διασφαλιστεί ότι τα επίπεδα ρύπων είναι σύμφωνα με τις διάφορες πολιτικές που καλύπτουν τη χρήση νερού στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Παράλληλα, σύμφωνα με τους διάφορους τύπους νερού που παράγονται, θα υπάρχουν διαφορετικές χρήσεις. Έτσι, επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του γλυκού νερού.

Σημαντικά βήματα προς την σχεδόν μηδενική απόρριψη χρησιμοποιώντας κλειστά συστήματα σε βιομηχανικές διαδικασίες

Στους προσομοιωτές AccelWater, θα αναπτυχθούν πολλές τεχνολογίες επαναχρησιμοποίησης νερού που θα βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης νερού κατά τη μετατροπή τροφίμων και ποτών. Πιο συγκεκριμένα, οι τεχνολογίες επεξεργασίας λυμάτων μαζί με τη χρήση τεχνολογιών ανάκτησης νερού και ένα σύστημα υποστήριξης αποφάσεων με βάση την τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτιστοποίηση όχι μόνο της χρήσης νερού και της επαναχρησιμοποίησής του αλλά και των λυμάτων του νερού βοηθώντας έτσι στην επίτευξη σχεδόν μηδενικής απόρριψης . Αυτές οι τεχνολογίες θα χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό μεταξύ τους σύμφωνα με τις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε πιλοτικού, όχι μόνο στις κύριες γραμμές παραγωγής αλλά και στις νέες εταιρείες ή / και σε διάφορες εταιρείες μέσω διμερών συμφωνιών. Με αυτόν τον τρόπο, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εταιρειών τροφίμων και ποτών θα είναι χαμηλότερο, ενώ το κόστος χρήσης νερού για βιομηχανικούς σκοπούς θα μειωθεί, βοηθώντας τις να είναι πιο ανταγωνιστικές και βιώσιμες.

Σημαντική αύξηση της ανάκτησης νερού, ενέργειας ή / και ουσιών και υλικών

Κατά τη διάρκεια του έργου AccelWater, θα αναπτυχθούν καινοτόμες τεχνολογίες για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής τροφίμων και ποτών. Αυτές οι τεχνολογίες θα καλύπτουν διάφορες πτυχές της παραγωγής. Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες για την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση νερού (συλλογή βρόχινου νερού, χρήση διήθησης μεμβράνης, χρήση βιοαντιδραστήρα μεμβράνης και άλλης βιολογικής επεξεργασίας, θερμική επεξεργασία, απολύμανση επεξεργασμένων λυμάτων, συμπύκνωση υγρασίας αερίου και επεξεργασία υπεριώδους φωτός)προκειμένου να αυξηθεί η ανάκτηση του νερού και η αποδοτικότητα της βιομηχανικής χρήσης νερού. Επιπλέον, μεταξύ των τεσσάρων πιλοτικών θα υπάρξει χρήση καινοτόμων τεχνολογιών όπως η χρήση συστημάτων ανάκτησης θερμότητας, βελτιωμένων παγίδων ατμού, ελέγχου διεργασιών, συστημάτων επιστροφής συμπυκνωμάτων, ψυγείων απορρόφησης, αντλιών θερμότητας, δεξαμενών αποθήκευσης ζεστού νερού, συστημάτων διανομής θερμότητας, θερμοηλεκτρικών γεννητριών, ανάκτηση ενέργειας μέσω αναερόβιας ζύμωσης και συστήματα ξήρανσης και θερμικής επεξεργασίας για ανάκτηση ενέργειας σε ολόκληρες γραμμές παραγωγής για τον μετριασμό της κλιματικής επίδρασης και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των παραγωγικών διαδικασιών θα αναπτυχθούν καινοτόμες μεθοδολογίες αξιοποίησης αποβλήτων για τη μείωση των παραγόμενων αποβλήτων, βοηθώντας τις εταιρείες τροφίμων και ποτών να δημιουργήσουν νέα προϊόντα προστιθέμενης αξίας από τα απόβλητά τους και συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση των κερδών τους. Επιπλέον, έξυπνα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου βασισμένα σε καινοτόμες τεχνολογίες ΤΠΕ, όπως η ανάλυση μαζικών δεδομένων, η τεχνητή νοημοσύνη και η εποχική πρόβλεψη για την προσφορά πρώτων υλών και τη ζήτηση προϊόντων, θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω βελτιστοποίηση των γραμμών παραγωγής μαζί με τα επεξεργασμένα λύματα, το γλυκό νερό και τη χρήση ενέργειας και πρώτων υλών.

Αύξηση της απόδοσης πόρων και νερού κατά 30% σε σύγκριση με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας

Το AccelWater θα προωθήσει ένα ολιστικό σύστημα για την αύξηση της αποδοτικότητας του νερού και των πόρων στον μετασχηματισμό τροφίμων και ποτών. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση μιας τεχνολογίας μπορεί να επιτύχει περιορισμένη αύξηση νερού και πόρων έως και 25% κατά μέσο όρο. Ωστόσο, σύμφωνα με μια ολιστική προσέγγιση, αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω. Στο έργο AccelWater θα χρησιμοποιηθούν από κοινού διαφορετικοί τύποι τεχνολογιών για την επίτευξη αποδοτικότητας πόρων και νερού περισσότερο από 30% σε σύγκριση με την τρέχουσα υπερσύγχρονη τεχνολογία. Το βασικό σύστημα αυτής της ολιστικής προσέγγισης θα είναι η πλατφόρμα AccelWater η οποία θα βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη και ανάλυση μαζικών δεδομένων και θα χρησιμοποιείται ως ενορχηστρωτής στις γραμμές παραγωγής κάθε προσομειωτή.

Αποτελεσματική διάχυση σημαντικών αποτελεσμάτων καινοτομίας στην τρέχουσα και την επόμενη γενιά εργαζομένων, μέσω της ανάπτυξης πηγών μάθησης με ευέλικτη χρηστικότητα

Το AccelWater θα συλλέξει πληροφορίες σχετικά με εμπόδια, βέλτιστες πρακτικές και υποδείξεις από σχετικές εκθέσεις, πρωτοβουλίες και έργα. Το AccelWater θα εντοπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα προγράμματα κυκλικής οικονομίας και θα προτείνει προτάσεις και λύσεις για την υπέρβαση των νομικών και κοινωνικοοικονομικών εμποδίων. Προβλέπει αλληλεπίδραση με συμφωνίες καινοτομίας που εργάζονται σε σχετικά θέματα. Το έργο θα επαληθεύσει ότι η ολοκληρωμένη διαδικασία οδηγεί σε ανακτημένο νερό, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της αυστηρής νομοθεσίας για την επαναχρησιμοποίηση του νερού, επιτρέποντας την εφαρμογή πρακτικών ανακύκλωσης νερού σε βιομηχανικές περιοχές τροφίμων και ποτών. Το AccelWater θα συμβάλει σε τέσσερις από τις προτεραιότητες του EIP για τα ύδατα: «Επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση νερού», «Επεξεργασία νερού και λυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανάκτησης πόρων», «Σχέση νερού-αποβλήτων-ενέργειας» και «Υπηρεσίες οικοσυστήματος». Τα σημαντικά ευρήματα θα εισαχθούν σε μια μήτρα αποδεικτικών στοιχείων και θα κοινοποιούνται σε όλους τους συνεργάτες, σε μέρη που πρώτα θα υιοθετήσουν τις τεχνολογίες αυτές και σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Αρκετές συνεχιζόμενες πολιτικές συζητήσεις και τρέχουσες οδηγίες εξετάζονται στο AccelWater: χάρτης για μια Ευρώπη με αποδοτική χρήση των πόρων, Κλείσιμο του βρόχου – Ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ για κυκλική οικονομία, λειψυδρία και ξηρασία, οδηγία-πλαίσιο για το νερό, οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, οδηγία για το πόσιμο νερό, μελέτη Υποστήριξης της αναθεώρησης της οδηγίας της ΕΕ για το πόσιμο νερό. Επιπλέον, όλα τα πιλοτικά περιλαμβάνουν πρακτικές και αντιληπτές παρεμβάσεις σχετικά με την κυκλική οικονομία και την επεξεργασία νερού / λυμάτων, αποτελούν εξαιρετικούς χώρους επίδειξης για εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς σκοπούς. Εκτός από τις 5-6 προγραμματισμένες διδακτορικές διατριβές, τη διάχυση στον εμπορικό τύπο, τις εμπορικές εκθέσεις και τα συνέδρια, το AccelWater είναι ανοιχτό για επιστημονικούς υποψηφίους παγκοσμίως. Μαθητές είναι ευπρόσδεκτοι να μάθουν από τις δραστηριότητες του AccelWater και να εμπλουτίσουν το έργο. Τέλος, όλες αυτές οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες μέσω της Πλατφόρμας Γνώσης AccelWater και των ενοτήτων της για την εκπαίδευση της τρέχουσας και της επόμενης γενιάς εργαζομένων στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

Τα περιβαλλοντικά οφέλη σε απόλυτους αριθμούς και σταθμισμένα σε σχέση με τα περιβαλλοντικά αποτυπώματα της ΕΕ και του κόσμου πρέπει να αποδειχθούν

Το AccelWater στοχεύει να αποτελέσει μια παραδειγματική αλλαγή για τη φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα βάσει της σχέσης νερού-αποβλήτων-ενέργειας. Για να το κάνει αυτό, το AccelWater θα παράγει μετρήσιμα οφέλη κατά τη διάρκεια ζωής του έργου που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη εφαρμογή και από τις άλλες εταιρείες. Συγκεκριμένα, το έργο AccelWater θα συλλέγει περισσότερα από 1000 m3 βρόχινου νερού στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ενώ θα μειώσει την κατανάλωση γλυκού νερού περισσότερο από 10.000 m3 ανά πιλοτικό καθ΄ όλη τη διάρκεια του έργου. Αυτό αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 30% της τρέχουσας χρήσης νερού. Επιπλέον, περισσότερα από 10.000 κιλά απορριμμάτων θα χρησιμοποιηθούν και περισσότερο από 1 GWh ισχύος παράγεται μέσω των τεχνολογιών ανάκτησης ενέργειας. Όλα τα προαναφερθέντα οφέλη θα οδηγήσουν σε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή σε σύγκριση με τις τρέχουσες τάσεις στην παραγωγή τροφίμων και ποτών.

Πρέπει επίσης να αξιολογηθεί η προοπτική αναπαραγωγής

Το AccelWater θα επικυρώσει τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων κυκλικής οικονομίας με υπάρχοντα χρηματοδοτικά μέσα σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και τελικά θα προτείνει κατάλληλες αλλαγές. Λαμβάνοντας υπόψη την κυκλική οικονομία σε όλα τα στάδια των δραστηριοτήτων, η AccelWater θα διερευνήσει υπάρχοντα μοντέλα κυκλικής / εναλλακτικής χρηματοδότησης (όπως πράσινα κεφάλαια, χρηματοδότηση πλήθους, ηθική τραπεζική κ.λπ.) και τελικά θα δημιουργήσει νέους τύπους τέτοιων μοντέλων ανοίγοντας το δρόμο για μελλοντικές δραστηριότητες κυκλικής οικονομίας. Για τα πρώτα μέρη που θα υιοθετήσουν δραστηριότητες κυκλικής οικονομίας, οι επιλογές επιχορήγησης και τα σχέδια χρηματοδότησης θα καθοριστούν σύμφωνα με τις συγκεκριμένες καταστάσεις τους, με αποτέλεσμα έναν κατάλογο επιλογών για άλλες ενδιαφερόμενες τοποθεσίες / περιοχές. Θα αναπτυχθεί ένα προσαρμοστικό επιχειρηματικό μοντέλο, λαμβάνοντας υπόψη τα εντοπισμένα εμπόδια και θα καλύψει την πλήρη αλυσίδα υπηρεσιών νερού-ενέργειας-τροφίμων, με μια προσέγγιση κατάλληλη για κατανομή οικονομίας. Οι επιχειρηματικές περιπτώσεις θα καλύπτουν την τυπική διαδικασία μηχανικού σχεδιασμού, την εφαρμογή, τη λειτουργία / συντήρηση της λύσης και την εμπορική εκμετάλλευση των δευτερογενών υπηρεσιών που δημιουργούνται. Διάφορα μοντέλα (Build Operate Transfer (BOT) ή design-build-finance-oper (DBFO) θα διερευνηθούν κατά τη διάρκεια εργαστηρίων με σχετικούς ενδιαφερόμενους.